Het H3C (Haags Hiphop Centrum) is het hart van de hiphopcultuur in Den Haag. De redactie van GUAP sprak met de (mede)oprichter van het H3C, Peter Oostinga.
Het ontstaan van het H3C
Nadat oprichter Peter thuis belandde na een recessie bij zijn toenmalige baan, kwamen hij En Jean-Paul van Oers op een idee. Een extreem, wat jaren later zou blijken, succesvol idee. Geïnspireerd door het HipHopHuis in Rotterdam kwam de hiphopper op het idee om een soortgelijke plek in Den Haag te creëren.
De organisatie was niet meteen het hiphop centrum zoals we het nu kennen. De eerste vier jaar na oprichting van de stichting (Aight) werden er losse workshops en evenementen georganiseerd. Pas in 2007 kreeg de organisatie een echte thuisbasis.
Iedereen is welkom
Wanneer je het gebouw betreedt heerst er een duidelijk huiselijk gevoel. Dat is ook de bedoeling! Mensen mogen gerust binnen lopen om even te gamen, aan hun huiswerk te werken of even met vrienden te zijn. Het maakt verder ook niet uit of je van dansen, rappen, of draaien je werk wilt maken of het gewoon een leuke tijdsbesteding vindt. Iedereen is vrij om naar binnen te lopen.
“Iedereen is hier welkom. Wat de persoon die hier naar binnen loopt wil bereiken, daar willen wij hen graag bij helpen! Het is niet zo dat als je hier lessen volgt je verplicht bent mee te doen aan wedstrijden. Je kan ook gewoon een uurtje komen breakdancen of opnemen en verder niets doen.”
Wel geeft Peter aan dat het absoluut mogelijk is om je talenten naar een hoger niveau te tillen onder begeleiding van het centrum.
“Het liefst hebben we wel dat je als starter begint en uiteindelijk van jouw craft je werk kan maken.” Het Haags Hiphop Centrum probeert zijn leerlingen zo ver mogelijk te brengen.
Leertraject
Het is voor artiesten moeilijk om van beginner naar professional te gaan. Er zijn genoeg workshops voor mensen in de hiphopcultuur maar een leertraject ontbreekt vaak. Het Haags hiphop centrum biedt geen echte leertrajecten maar maakt dat goed met de hoeveelheid kennis en ervaring die bezoekers op kunnen doen.
Er zijn bijvoorbeeld geen workshops in factureren, wat een zelfstandige artiest zeker moet kunnen om jobs te boeken. Echter is het zo dat wanneer je als, bijvoorbeeld een danser, vraagt hoe het zit, je hier altijd bij geholpen wordt. De organisatie helpt jonge talenten altijd en met liefde ook wanneer er vragen zijn die niet binnen een workshop van het H3C passen.
“Wanneer er behoefte is naar bepaalde kennis, sta je die persoon gewoon te woord natuurlijk!”
Hiphop verandert
Het grootste gedeelte van de leerlingen is dansers. Het Haags Hiphop Centrum specialiseert zich dan ook vooral in breakdance workshops, locking en standup dance. Het is natuurlijk zo dat hiphop enorm verandert met de tijd, vooral als we kijken naar de muziek.
Steeds meer worden er afro invloeden gebruikt. Toch voelt de organisatie niet de noodzaak om bijvoorbeeld afro dans lessen aan haar agenda toe te voegen.
“Je kan van alles aanbieden als het gaat om hiphop lessen maar wij proberen echt de basis in zicht te houden. Er zijn genoeg partijen die allerlei stijlen aanbieden waar wij geen kaas van hebben gegeten. Dan wil je dat natuurlijk niet doen.“
Succesverhalen
De organisatie gaat al jaren mee, en heeft veel succes geboekt in die jaren. Peter blikt terug op een aantal ‘paradepaardjes’.
“Kid Colombia, een danser uit Loosduinen, kwam in 2008 bij ons binnenlopen. Hij is nu een jaartje of twintig en reist de wereld rond en is in de breakdance een echte wereldtopper. Daarnaast hebben we in 2008/2009 nog gasten als Pinas en Mula B over de vloer gehad. Toen had het Wilde Westen nog geen studio en was dit echt dé plek.”
Hoogtepunten
Wanneer je de danszaal in het H3C binnenloopt is er een enorme prijzenkast die niet te missen is. De organisatie heeft door de jaren heen echt zijn stempel op de Nederlandse hiphop-scene gedrukt.
“Qua breakdance staan onze leerlingen echt aan de Nederlandse top. “
Nog een ander hoogtepunt was natuurlijk de spectaculaire theatervoorstelling van de dansgroep Heavy Hitters. De show heet BoomBOX 2.0 en werd opgevoerd in het Korzo theater eerder dit jaar.
Ook zijn leerlingen van de Haagse organisatie vaak te vinden in de programmering van verschillende festivals. Zo staan de dansers, DJ’s en rappers al jaren op het Bevrijdingsfestival en Parkpop geprogrammeerd.
De mens staat centraal
In zestien jaar tijd heeft het Haags Hiphop Centrum kilometers gemaakt in het creëren van een thuis voor hiphop lovers. Hoe zij dit gedaan hebben? Met de simpele formule ‘ de mens staat centraal’. DAT is waardoor de organisatie continue succes boekt!
Ben jij nou een echte hiphopliefhebber en wil jij je ontwikkelen als het gaat om dans, muziek of kunst? Dan is het Haags Hiphop Centrum dé plek voor jou!